It is currently Wed Aug 20, 2014 2:29 pm

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 
Author Message
 Post subject: Losing power while accelerating?
PostPosted: Thu May 05, 2011 8:17 pm 
Offline
LOST Newbie

Joined: Wed May 04, 2011 8:49 pm
Posts: 7
I just purchased an '06 Liberty Limited w 58k miles. It looks great and runs great, but I have noticed that it loses power while accelerating in 3rd gear. I'll be accelerating and right around 2000-2500 the rpms just drop down to 1500rpm. I'm a little confused to what could be happening to cause this. If I give it enough gas it downshifts and I'm fine, but it just doesn't feel right. I've never had a vehicle that would just stop accelerating like that. Any ideas? I checked the air filter and it's clean and I'm pretty sure it doesn't have a fuel filter that could be dirty.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Thu May 05, 2011 10:27 pm 
Offline
LOST Member

Joined: Sat Jan 01, 2011 2:52 pm
Posts: 134
Hi and welcome! :wink: Is it a gaz or diesel libby?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Thu May 05, 2011 11:39 pm 
Offline
LOST Member
User avatar

Joined: Thu Sep 03, 2009 2:58 am
Posts: 252
Location: Eureka, MO
Is it happening around 38-40mph? If so this is your transmission locking up the torque converter and overdrive kicking in, the 42RLE is notorious for this. It's not a problem it's just how it's designed to save gas. It really gets annoying when you add a lift and larger wheels.

_________________
04 Rocky mountain KJ (SOLD)
OME Front Kit 790 springs on OME NS131s
skyjacker rear shocks and springs
ARB Deluxe bumper w/ Warn 9500i
Skid plates all under
ARB On-board Air w/ Front & Rear Air Lockers
JBA 4.5 UCA's
Lots O' Lights

"If it ain't broke...it might be after i try this!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Fri May 06, 2011 12:33 pm 
Offline
LOST Newbie

Joined: Wed May 04, 2011 8:49 pm
Posts: 7
It's a gasser and yeah it does it around 35-40mph. It's really annoying when driving up an incline. Does 17-18 mph around town sound like normal mpg?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Fri May 06, 2011 12:36 pm 
Offline
Lifetime Member
Lifetime Member
User avatar

Joined: Thu Feb 18, 2010 4:13 pm
Posts: 821
Location: Scranton, PA
MPG, yes.

_________________
Mike Smith
06 KJ Sport - PA - ONSFARI

OME 926/948 w/ OME Shocks, 3/8 Boiler, 1" LTT, a bit of Clevis lift
MOPAR Skids, Custom trans skid
Valley Roof Basket with Extension (when required), Homemade fence post crossbars with Thule system to compliment
Mastercraft A\T Something or another...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Fri May 06, 2011 1:07 pm 
Offline
LOST Member
User avatar

Joined: Thu Sep 03, 2009 2:58 am
Posts: 252
Location: Eureka, MO
Sounds like it's just overdrive kicking in prematurely, pretty normal. The mpg sounds right, with lift and tires I dropped to 12-14. :(

_________________
04 Rocky mountain KJ (SOLD)
OME Front Kit 790 springs on OME NS131s
skyjacker rear shocks and springs
ARB Deluxe bumper w/ Warn 9500i
Skid plates all under
ARB On-board Air w/ Front & Rear Air Lockers
JBA 4.5 UCA's
Lots O' Lights

"If it ain't broke...it might be after i try this!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Fri May 06, 2011 1:33 pm 
Offline
LOST Newbie

Joined: Wed May 04, 2011 8:49 pm
Posts: 7
It seems like everyone is saying overdrive and that it's acting normal, but it's happening around 30mph repeatedly. I'm no Jeep expert, but I'm assuming that they wouldn't have made such a poor design. It kind of defeats the power of the V6. Is there anything else that could be happening?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Sat May 07, 2011 2:52 pm 
Offline
LOST Member
User avatar

Joined: Thu Sep 03, 2009 2:58 am
Posts: 252
Location: Eureka, MO
You could try having the TCM reflashed at the dealer, this will update to the latest settings. Honestly not much can be done if it is just the tranny shifting early. If its not the tranny it could be a number of things: Old spark plugs, coil pack, fuel filter, clogged cat, etc. Sounds like the 42rle just doing its pre-mature thing.

_________________
04 Rocky mountain KJ (SOLD)
OME Front Kit 790 springs on OME NS131s
skyjacker rear shocks and springs
ARB Deluxe bumper w/ Warn 9500i
Skid plates all under
ARB On-board Air w/ Front & Rear Air Lockers
JBA 4.5 UCA's
Lots O' Lights

"If it ain't broke...it might be after i try this!"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Sat May 07, 2011 8:49 pm 
Offline
LOST Newbie

Joined: Wed May 04, 2011 8:49 pm
Posts: 7
Thanks for the advice. I have the feeling that you're probably right about it shifting a little early. I think I will take it in to have it flashed, and I might sea foam it and change the spark plugs to see if that won't improve things a little. I'll post back when after I do it a let everyone know my results.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Sun May 08, 2011 11:17 am 
Offline
LOST Member
User avatar

Joined: Wed Mar 14, 2007 2:37 pm
Posts: 317
Location: Long Island, NY
jafstl38 wrote:
You could try having the TCM reflashed at the dealer, this will update to the latest settings. Honestly not much can be done if it is just the tranny shifting early. If its not the tranny it could be a number of things: Old spark plugs, coil pack, fuel filter, clogged cat, etc. Sounds like the 42rle just doing its pre-mature thing.


I agree! I would do a full tune up especially after just purchasing it. Change everything and you should notice an improvement over all.

_________________
2005 Jeep Liberty Renegade 4X4 - Auto - Off Road Package
Pennzoil Platinum Synthetic Motor Oil
General Grabber HTS 235/70/16
Flowmaster Series 40 Delta Flow Exhaust cat-back system
K&N 63 Series Aircharger Intake Kit
Bosch Platinum Ir Fusion Spark Plugs
Hella 500FF Free-Form Fog Lamp Kit
Sony Xplod CDX-GT620IP Head Unit w/Sony Xplod Speakers


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Losing power while accelerating?
PostPosted: Fri Jun 10, 2011 8:21 pm 
Offline
LOST Newbie

Joined: Wed May 04, 2011 8:49 pm
Posts: 7
I decided to take everyones word and accept that it was just a libby thing, but then one day I was parked and idling and the rpms started hunting a little. They dropped to around 500 rpm and then jumped to 1100 rpm. They would settle out around 700 and then do it again. After the 3rd or 4th time the engine stalled. The lack of power while accelerating is happening slightly more and I just don't think it's a libby thing anymore. I've changed the plugs and seafoamed it, but that didn't do anything. Could I have a bad sensor of some type?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 11 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Logo by pixeldecals.com