It is currently Fri Dec 13, 2019 10:28 am

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: New rockers lasted for 1000km - what went wrong?
PostPosted: Thu Aug 08, 2019 3:15 am 
Offline
LOST Newbie

Joined: Sat Feb 23, 2019 12:41 pm
Posts: 9
Please help before I burn the whole thing :furious:

My KJ has 192.000 km on the dial and just recently I rebuilt the top end of my 2.8 CRD as the old rockers bearings on the exhaust side were toast. I bought new rockers on eBay, not Jeep original stuff unfortunately as I thought I could save some money here, and installed them after proper service of the whole top i.e. porting the cylinder head to get better low-end power/torque, R-seats, eliminating any warpage of the head, proper wash, etc. Normal service items as belts, pulleys, glow plugs, filters, oil and so on. Everything was supposed to be ok.
No warning lights. I assume the oil pressure was ok -have NOT checked that with a gauge though.
The engine was running perfectly fine for about 1000km and now I experience the same issues again. The rockers are toast! :banghead:

I am thinking that the oil circulation to the top might be insufficient but then again - why did I not see a warning light of low oil pressure?
Another possible issue could be that the channels feeding the oil to the top are clogged? How to check this with the engine block in the engine bay?
Maybe the rockers were just poor quality?

As I am taking that cylinder head apart again - please comment on what I should check to make sure this issue is not repeating itself. I would not like to lift out the whole engine but if it is inevitable then I will do that.
Have you seen anything like this before?
Please comment - any help is appreciated

_________________
---------------------------------------
2006 Jeep Liberty 2.8 CRD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: New rockers lasted for 1000km - what went wrong?
PostPosted: Thu Aug 08, 2019 6:30 am 
Offline
LOST Member

Joined: Thu Feb 18, 2010 12:12 am
Posts: 151
Location: Alaska
I believe CaptainDean on his "clinking and clanking" thread recently removed the oil gallery plugs in the back of the head and cleaned them out. Might give it a look.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: New rockers lasted for 1000km - what went wrong?
PostPosted: Thu Aug 08, 2019 1:02 pm 
Offline
LOST Junkie

Joined: Mon Mar 24, 2008 10:26 pm
Posts: 859
Location: West Coast, Canada
The oil pressure idiot light on this vehicle will not illuminate until well short of oil. Don't trust it.

Sent from my SM-G965W using Tapatalk

_________________
2006 Liberty CRD Limited

Provent @ 43,000 km
SEGR in progress
SAMCO Sport hoses @ 48500 km
Goodyear Wrangler Duratrac LT225/75R16


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: New rockers lasted for 1000km - what went wrong?
PostPosted: Mon Aug 12, 2019 6:42 am 
Offline
LOST Newbie

Joined: Sat Feb 23, 2019 12:41 pm
Posts: 9
Thanks, guys!
I think I found the reason why the rockers died.
The cambelt tensioner seemed very "un-tense" which worries me.
I checked the timing on the cam-belt and found that the crankshaft pulley has jumped one tooth. I guess the pistons have then hit the valves and as a consequence, the rockers got the hit and died.
Well ... need to find new rockers now and triple check I have enough tension on the new cambelt.

_________________
---------------------------------------
2006 Jeep Liberty 2.8 CRD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: New rockers lasted for 1000km - what went wrong?
PostPosted: Mon Aug 12, 2019 11:25 am 
Offline
LOST Addict
User avatar

Joined: Sat Aug 24, 2013 11:36 pm
Posts: 5125
Location: Central GA
Waltsu wrote:
Thanks, guys!
I think I found the reason why the rockers died.
The cambelt tensioner seemed very "un-tense" which worries me.
I checked the timing on the cam-belt and found that the crankshaft pulley has jumped one tooth. I guess the pistons have then hit the valves and as a consequence, the rockers got the hit and died.
Well ... need to find new rockers now and triple check I have enough tension on the new cambelt.

:cry: That's sad, but at least it explains the failure.

_________________
Proud Supporting Vendor of LOST
05 Jeep Liberty CRD Limited :JEEPIN:

Ironman Springs/Bilstein's
Yeti Stg4 MaxTune
Weeks ElbowKit/BatteryTray
No FCV/EGR
Samcos/ProVent
SunCoast/Transgo
Carter Intank-pmp
2mic.Sec.Fuel Filter
Flowmaster/NOcat
V6Airbox
GM11 bld fan/NAPA HDclutch
IronrockArm/Cust.Mount
DodgeCummins,5"exh. Viair, Huge K&N


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group. Color scheme by ColorizeIt!
Logo by pixeldecals.com